sobota, 27 lutego 2016

Szpinakowa sałatka z gruszkowym dressingiem

Jedno z większych odkryć ostatnich tygodni - dressing gruszkowy. Brzmi może dość nietypowo, ale naprawdę warto zrobić. I sama pewnie bym nie wpadła na pomysł, aby przemycić gruszkę w sosie do sałatki, ale od czego są wegańskie warsztaty kulinarne. Mam jeszcze kilka inspiracji w kieszeni, więc stay tuned ;)

Sałatka ze szpinaku, pieczonego selera polana gruszkowym dressingiem
Spinach & baked celery salad served with pear dressing

SKŁADNIKI:
na sałatkę:
1/2 opakowania szpinaku (ok. 100g)
1/2 dużego selera
garść posiekanych orzechów włoskich

na dressing:
2 gruszki
1/4-1/3 szklanki oliwy
1-2 łyżki octu winnego
szczypta cynamonu
sól
pieprz

WYKONANIE:
1. Gruszki obieramy, kroimy i dusimy pod pokrywką w minimalnej ilości wody aż do momentu, gdy będą miękkie. Później dokładnie je blendujemy, studzimy. Dodajemy ocet, sól, pieprz i cynamon, a następnie małym strumieniem oliwę, cały czas mieszając.
2. Szpinak myjemy i osuszamy. Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 15-20 minut. 
3. Sałatkę podajemy z orzechami, np. włoskimi.

sobota, 13 lutego 2016

Tofurnik mango

Tofurnik, który chciałam zrobić od kilku miesięcy i który od kilku tygodni zalega w wersjach roboczych.. Moja aktywność na blogu spadła niemalże do zera, ale mam nadzieję, że jednak nie macie mi tego za złe.
A nawet jeśli, to niech ten przepis osłodzi trochę waszą gorycz ;)

Tofurnik mango-kokos
Mango & coconut tofu 'cheesecake'

SKŁADNIKI (forma 16cm):
na masę 'serową':
2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 kostki tofu po 200 g
3/4 szklanki mleczka kokosowego (o zawartości min ok. 80% ekstraktu z kokosa)
2 mango
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu
sok z 2 cytryn

na spód:
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
12 namoczonych daktyli
5 łyżek wody
1/2 szklanki zmielonej kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ryżowej

WYKONANIE:
1. Masło orzechowe, namoczone daktyle, olej kokosowy i wodę blendujemy w misce na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy zmieloną kaszę gryczaną i mąkę ryżową oraz mąkę kukurydzianą, wyrabiamy przez 1-2 minuty. Ciasto powinno wyjść elastyczne, ale nie powinno kleić się do dłoni - jeśli jest za mokre, dodajemy jeszcze trochę mąki ryżowej. Wykładamy spód formy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy go ciastem. Pieczemy około 10-13 minut w 180 stopniach, aż do zbrązowienia ciasta. Później studzimy spód przez klika minut.
2. Składniki na masę 'serową' dokładnie blendujemy, a następnie przekładamy ją na upieczony spód (boki formy warto wysmarować np. olejem). Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
3. Dekorujemy ciasto np. roztopioną gorzką czekoladą.