wtorek, 15 marca 2016

Wegański tort czekoladowy

To jest jedno z tych ciast, które ze spokojem możecie dać znajomym i gwarantuję wam, nawet na myśl im nie przyjdzie, że jest zrobione jedynie z produktów roślinnych #sprawdzone. 
Cytując przyjaciół, zwłaszcza część męską, czasami z dystansem podchodzącą do moich wymysłów: To ci się Kasia udało. 
Ano nieskromnie powiem, udało się ;)

Chocolate cake with bananas and whipped coconut cream 
Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną kokosową

Inspiracja - ciasto dyniowe z książki Jadłonomii
SKŁADNIKI (forma o średnicy 21 cm):
na ciasto czekoladowe:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao

1/3 szklanki wody
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka puree z dyni

na krem*:
2 łyżki masła orzechowego
2 rządki roztopionej gorzkiej czekolady
syrop daktylowy/syrop z agawy/cukier puder - ilość wg upodobań
ewentualnie 1-2 łyżki wody/mleka

na wierzch:
2 banany + odrobina soku z cytryny **
1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżek skrobi ziemniaczanej
1 rządek gorzkiej czekolady

* krem można równie dobrze zastąpić jakąś konfiturą, np z malin albo czarnej porzeczki
** w okresie letnim zamiast bananów świetnie sprawdziłyby się również truskawki, maliny czy borówki

WYKONANIE:
1. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w osobnej. Dodajemy mokre składniki do suchych, miksując na wolnych obrotach/mieszając łyżką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut (do suchego patyczka).
2. Składniki na krem blendujemy na gładką masę, dodając ewentualnie 1-2 łyżki wody lub mleka, jeśli wydaje się nam zbyt gęsta (musimy być w stanie rozsmarować ten krem na cieście, więc konsystencją powinien przypominać nutellę ;)).
3. Gdy ciasto ostygnie, smarujemy jego wierzch kremem czekoladowym, a następnie układamy na nim pokrojone w plasterki banany - można je wcześniej skropić delikatnie sokiem z cytryny, żeby zachowały swój kolor.
4. Stałą część mleczka kokosowego ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier puder i skrobię ziemniaczaną. Wykładamy 'bitą śmietanę' na ciasto, wierzch posypujemy posiekaną gorzką czekoladą i wkładamy ciasto na ok 2-3 h do lodówki.


8 komentarze:

  1. wspaniale wyglada! uwielbiam weganskie wypieki, a banany i czekolada to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, brak słów. :D Uwielbiam Twoje wypieki/przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Nie wątpię też, że smakowało wszystkim z grupy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasia, od soboty nie mogę zapomnieć o tym cieście , prześladuje mnie <3 Chylę pokłony i ściągam czapkę zarówno przed tym ciastem i przed zdjęciami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Te banany i pianka kokosowa... Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że u mnie w domu też by się dali nabrać. Już wiele razy tak było. Taki torcik to idealny sposób na osłodzenie sobie dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to Ci powiem, że to Ci się Kasia udało.. XD ślinka cieknie na samą myśl :D

    OdpowiedzUsuń