sobota, 27 lutego 2016

Szpinakowa sałatka z gruszkowym dressingiem

Jedno z większych odkryć ostatnich tygodni - dressing gruszkowy. Brzmi może dość nietypowo, ale naprawdę warto zrobić. I sama pewnie bym nie wpadła na pomysł, aby przemycić gruszkę w sosie do sałatki, ale od czego są wegańskie warsztaty kulinarne. Mam jeszcze kilka inspiracji w kieszeni, więc stay tuned ;)

Sałatka ze szpinaku, pieczonego selera polana gruszkowym dressingiem
Spinach & baked celery salad served with pear dressing

SKŁADNIKI:
na sałatkę:
1/2 opakowania szpinaku (ok. 100g)
1/2 dużego selera
garść posiekanych orzechów włoskich

na dressing:
2 gruszki
1/4-1/3 szklanki oliwy
1-2 łyżki octu winnego
szczypta cynamonu
sól
pieprz

WYKONANIE:
1. Gruszki obieramy, kroimy i dusimy pod pokrywką w minimalnej ilości wody aż do momentu, gdy będą miękkie. Później dokładnie je blendujemy, studzimy. Dodajemy ocet, sól, pieprz i cynamon, a następnie małym strumieniem oliwę, cały czas mieszając.
2. Szpinak myjemy i osuszamy. Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 15-20 minut. 
3. Sałatkę podajemy z orzechami, np. włoskimi.

11 komentarze:

  1. Prosta sałatka, ale z niezwykle oryginalnym twistem w postaci gruszkowego dressingu. Danie niczym z ostatnio coraz bardziej popularnych knajpek slow food. Serio, to danie skojarzyło mi się właśnie z jakąś małą modną restauracyjką :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za sałatkami (chociaż ostatnio próbuję się do nich przekonać), ale ta jest bardzo ciekawa i chętnie bym skosztowała :) Co to były za warszaty? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warsztaty były zorgazniowane w CookUp w Poznaniu, prowadził je szef kuchni restauracji Jadalnia :)

      Usuń
  3. Gruszkowy dressing brzmi intrygująco. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi genialnie! Koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to tłooo <3
    dressing zapisuję, robię sałatkę i będzie jedzone ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu, coś czuje, że wyznaczysz nowe trendy na gruszkę xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada bardzo wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pieczonego selera zajadam dzisiaj na obiad, uwielbiam! :) zaciekawilas mnie tym gruszkowym dressingiem, musze koniecznie wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń