czwartek, 31 grudnia 2015

Wegańskie sushi

Pierwsze sushi, robione razem z Zuzą - wyszło lepiej niż się spodziewałyśmy, choć nie powiem, zwinięcie pierwszego sprawiło nam trochę problemów ;)

Wegańskie sushi
Vegan sushi

SKŁADNIKI:
4 liście nori
200 g ryżu do sushi
awokado
mango
papryka
marchew
cukinia

na sos:
3 łyżki masła orzechowe
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżka sosu sojowego
kawałek imbiru
ząbek czosnku
4-5 łyżek wody

WYKONANIE:
Składniki na sos blendujemy na gładki sos, ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa kroimy w cienkie paski. Na liściach nori kładziemy ryż i zwijamy je, używając maty, a następnie kroimy na mniejsze.


poniedziałek, 21 grudnia 2015

Tofurnik na święta

Tofurnik w wersji typowo świątecznej, a więc obowiązkowe wręcz połączenie czekolady z pomarańczą, delikatnie doprawione cynamonem.. 

Tofurnik czekoladowo-pomarańczowy
Chocolate & orange tofu cake

SKŁADNIKI (forma 16 cm):
na spód:
10 namoczonych lub świeżych daktyli 
1,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki masła orzechowego
6 łyżek wody

na masę 'serową':
2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 kostki tofu po 180 g
1 puszka mleczka kokosowego (stała część + 4-5 łyżek płynnej)
1/3 szklanki soku z cytryny
2/3 szklanki soku z pomarańczy
1/2 tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady
2-3 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
4-5 łyżek cukru pudru/innego słodzidła*

na wierzch:
2 łyżki masła orzechowego
4-5 namoczonych lub świeżych daktyli
1 łyżka kakao
3-4 łyżki wody

*ilość wg upodobań

WYKONANIE:
1. Składniki na spód blendujemy i wyklejamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód w 180 stopniach przez 15-20 minut, a później go studzimy
2. Kaszę jaglaną, tofu, stałą część mleczka kokosowego dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (w tym płynną część mleczka kokosowego) i ponownie blendujemy. Masę wylewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy około godziny w 180 stopniach.
3. Ciasto studzimy. Przygotowujemy krem z masła orzechowego, daktyli i kakao - dodajemy do nich wodę i blendujemy je. Wykładamy krem na ostudzone ciasto, a następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin,




niedziela, 20 grudnia 2015

Gruszka i pietruszka

Połączenie może dość zaskakujące, ale właśnie taką zupę jadłam niedawno w poznańskim Je Susie i chcąc odtworzyć ten smak, zdecydowałam się trochę poeksperymentować w domu. Wyszło dobrze :) 

Zupa krem z gruszki i pietruszki
Pear and parsnip soup

SKŁADNIKI:
1 kg korzenia pietruszki
2 gruszki
2 szklanki wody (wykorzystałam wodę po gotowaniu pietruszki)
3 łyżki pasty sezamowej tahini
łyżeczka suszonego tymianku
sól*
pieprz*
ziele angielskie*
natka pietruszki

*ilość wg upodobań 

WYKONANIE:
Pietruszki obieramy, kroimy i gotujemy przez kilkanaście minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone i obrane gruszki oraz tymianek i ziele angielskie. Dusimy całość przez 5 minut, a następnie odcedzamy, odlewając wodę po gotowaniu do osobnej miski. Do garnka dodajemy tahini, sól, świeżo mielony pieprz i 2 szklanki wody po gotowaniu pietruszki. Całość blendujemy i podajemy ze świeżą natką pietruszki.

sobota, 12 grudnia 2015

Kokosowy (bez)sernik

W 100% autorski przepis, ciasto smakowało dosłownie każdemu - bo czy połączenie kokos+czekolada+masło orzechowe może komuś nie smakować? Don't think so. 

Kokosowy sernik z nerkowców
Coconut cashew cheesecake

SKŁADNIKI (forma 20 cm):
na spód:
10 namoczonych lub świeżych daktyli 
1,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki masła orzechowego
6 łyżek wody

na I warstwę:
4 łyżki puree dyniowego
3 łyżki masła orzechowego
10 namoczonych lub świeżych daktyli
szczypta soli
szczypta cynamonu

na II warstwę:
250 g namoczonych przez noc orzechów nerkowca
1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego - stała część
1/4 szklanki soku z cytryny
10 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru
ziarenka z 2 lasek wanilii
opcjonalnie: kilka łyżek wody kokosowej 

na wierzch:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
garść orzechów ziemnych
szczypta soli
2-3 łyżki cukru

WYKONANIE:
1. Składniki na spód blendujemy i wyklejamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód w 180 stopniach przez 15-20 minut, a później go studzimy
2. Składniki na I warstwę blendujemy i wykładamy krem na upieczony spód. 
3. Dokładnie blendujemy orzechy nerkowca razem z sokiem z cytryny i ksylitolem/erytrolem/cukrem. Dodajemy stałą część mleczka kokosowem i ziarenka z 2 lasek wanilii i kontynuujemy blendowanie. Jeśli masa jest na tyle gęsta, że orzechy nerkowca nie dają się dokładnie zblendować, dodajemy po łyżce pozostałej wody kokosowej - tylko tyle, żeby zblendować nerkowce, nie więcej. Masę wkładamy na 15 minut do lodówki, a po tym czasie wylewamy ją na spód (boki formy najlepiej wysmarować olejem). Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
4. Przed podaniem roztapiamy gorzką czekoladę, a orzeszki ziemne prażymy i karmelizujemy ze szczyptą soli. Dekorujemy wierzch czekoladą, na którą od razu nakładamy karmelizowane orzechy.


sobota, 5 grudnia 2015

Prawie idealnie

Genialny pomysł na ciasto, mało czasochłonne, a efekt niesamowity. No, jedynym minusem była moja słabo ubita śmietana kokosowa, ale to już niestety wina mleczka kokosowego.. Tego w Rossmanie już nie kupię, bo trochę się zawiodłam. Jeśli ktoś już robił kokosową bitą śmietanę, mógłby mi polecić, jakiego mleczka użyć? ;) 



SKŁADNIKI (forma 24 cm):

na spód:
2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g)
10 namoczonych daktyli
15 łyżek płatków owsianych
2 łyżki mąki gryczanej
ok. 5-7 łyżek wody

na masę dyniową:
1,5 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki puree dyniowego
8-10 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru/innego słodzidła*
4 łyżki mleczka kokosowego/innego mleka roślinnego
sok z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru

na kokosową bitą śmietanę:
1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego
1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:
posiekana gorzka czekolada

*ilość dopasować do własnych preferencji ;)

WYKONANIE:
1.Wszystkie składniki na spód dokładnie blendujemy, a następnie zagniatamy ciasto, tak żeby było elastyczne, ale nie lepiło się do rąk. Wyklejamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia,
2. Kaszę jaglaną gotujemy tak, aby była bardzo miękka. Następnie miksujemy ze wszystkimi pozostałymi składnikami i wylewamy na przygotowany wcześniej spód. 
3. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Ciasto studzimy - musi być całkowicie zimne. 
4. Bierzemy stałą część mleczka kokosowego po schłodzeniu i ubijamy je na sztywną pianę, dodając cukier puder. Wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy gorzką czekoladą.