sobota, 31 października 2015

Wegański 'ser'

Wegański 'ser', który podbija internety!
Na początku byłam dość sceptycznie nastawiona, no bo halo, ser z.. ziemniaka? Jak to jest w ogóle możliwe? Jednak weganie gotowi są znaleźć substytuty dosłownie wszystkiego i tak jak wszelkiego rodzaju sojowe parówki i wędliny raczej mnie odstraszają, tak ten 'ser' jest po prostu idealnym dipem, który 100% sprawdza się w połączeniu z np. pieczonymi warzywami albo jako sos do quesadilli. Poza tym można nim smarować kanapki albo po prostu jeść go łyżkami, bo jest naprawdę mega smaczny. Po więcej szczegółów zapraszam do źródła, czyli na bloga Wegan Nerd
A przepis wraz z moimi modyfikacjami niżej!

Wegański ser/sos serowy z ziemniaka i marchwi

SKŁADNIKI:
2 duże ziemniaki
1 średnia marchewka
2 łyżki płatków drożdżowych
4 łyżki wody
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1/2 ząbku czosnku

opcjonalnie: chilli, słodka papryka w proszku

WYKONANIE:
1. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy je.
2. Przekładamy ugotowane warzywa do misy blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy.
3. Przechowujemy w lodówce do 2-3 dni - jeśli wcześniej nie zniknie ;)

sobota, 24 października 2015

Kasza gryczana na obiad

Obiad w 20 minut, bo przecież komu chce się dłużej stać przy garach - zwłaszcza jak stosik zadań z fizyki czeka. Ale tak krótki czas przygotowania wcale nie odjął temu daniu smaku ;)

Dyniowa kasza gryczana z jarmużem, marchewką i groszkiem

SKŁADNIKI (na 1 porcję):
80-100 g kaszy gryczanej (nie w woreczku)
2 łyżki dyniowego puree
1/2 łyżeczki garam masala
1 łyżka tahini
2 duże garści jarmużu
1-2 marchewki
2 garści mrożonego groszku
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
sezam

WYKONANIE:
Kaszę gryczaną gotujemy na wodzie z dyniowym puree, garam masala i tahini przez około 15-20 minut, uważając, żeby się nie przypaliła. Jarmuż, pokrojoną marchewkę, rozmrożony groszek smażymy na oleju kokosowym. Dodajemy kaszę gryczaną i sos sojowy, mieszamy całość. Podajemy z sezamem.

sobota, 17 października 2015

Sernik z nerkowców

Jedno z lepszych ciast, jakie kiedykolwiek jadłam.. nie potrafię powiedzieć, że lepsze od jagielnika czy tofurnika, bo wszystkie jednakowo podbiły moje podniebienie. I ten kolor ;)

Figowo-buraczany sernik z nerkowców
Fig & beet cashew cheesecake

SKŁADNIKI (na formę 16 cm):
na spód:
7 namoczonych daktyli suszonych
3 suszone figi
1,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżka masła orzechowego
4 łyżki wody

na masę 'serową':
1 szklanka namoczonych przez noc nerkowców
5 suszonych fig
4 plasterki ugotowanego buraka
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki soku z cytryny
1/2-3/4 szklanki mleka roślinnego

na wierzch:
1 łyżka kakao
1 łyżka masła orzechowego
3 namoczone daktyle suszone
3 łyżki wody
figi

WYKONANIE:
Składniki na spód blendujemy - jeśli masa jest zbyt mokra i klei się do rąk to dodajemy płatków owsianych, jeśli jest za sucha to dodajemy łyżkę wody. Wyklejamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy ją do zamrażalnika.
W tym czasie dokładnie blendujemy wszystkie składniki na masę, powinno to zająć ok. 2-3 minuty. Wyjmujemy schłodzony spód, wylewamy masę nerkowcową.
Blendujemy kakao, masło orzechowe, namoczone daktyle i wodę na gładki krem, a następnie smarujemy nim wierzch ciasta. Przyozdabiamy figami i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny. Ciasto można przechowywać w zamrażalniku przez kilka dni, ale trzeba wyjąć je 1-2 godziny przed podaniem.

niedziela, 11 października 2015

Czekoladowa tarta z figami

Srenik jaglany, czy też jagielnik, robiłam już tutaj. Tym razem przyszła kolej na tartę z nadzieniem jaglanym, w jesiennej wersji - z dynią, kakao, przyprawami korzennymi i figami. 

Tarta czekoladowa z nadzieniem jaglanym i figami
Chocolate tart with millet filling and figs

SKŁADNIKI (na formę 16 cm):
na spód:
1 łyżka masła orzechowego
1/2 banana

5 łyżek wody

6 łyżki płatków owsianych

1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy korzennej/cynamonu
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych/zmielonych płatków owsianych

na masę 'serową':
60 g ugotowanej kaszy jaglanej (można dać 100-120 g, jeśli chcemy wyższy)
3 suszone figi
1 duża łyżka puree dyniowego
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki ksylitolu

na wierzch:
figi
masło orzechowe/tahini

WYKONANIE:
Wszystkie składniki na spód, oprócz płatków owsianych błyskawicznych/zmielonych płatków owsianych blendujemy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy pozostałe płatki/zmielone płatki owsiane i wyrabiamy rękoma - ciasto musi być elastyczne, ale nie może się kleić do rąk. Na spód formy wykładamy papier do pieczenia i wyklejamy spód.
Składniki na masę serową blendujemy na gładką masę i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzchu układamy pokrojone figi i wkładamy do lodówki na kilka godzin.


niedziela, 4 października 2015

Dyniowe wege drożdżówki

Chyba najprostsze drożdżówki jakie w życiu robiłam - po prostu nie mogą się nie udać, zaledwie kilka składników, a efekt.. wow ;)

Drożdżówki dyniowe
Pumpkin cinnamon rolls

SKŁADNIKI:
na ciasto:
1 opakowanie drożdży instant
3/4 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
2 łyżki zmielonego cukru trzcinowego 
1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić rzepakowym)
1 łyżka masła orzechowego
3/4 szklanki puree dyniowego
1 łyżeczka cynamonu
około 3-4 szklanki mąki pszennej i pełnoziarnistej (w stosunku 1:1)

na nadzienie:
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka puree dyniowego
cynamon
syrop z agawy/cukier/karmel z daktyli

WYKONANIE:
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, cukier, olej kokosowy, masło orzechowe, puree dyniowe, cynamon i całość mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę (najlepiej po pół szklanki), cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy ciasto przestaje nam się kleić do rąk, ale nie jest jeszcze zbyt zbite, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, podsypując mąką, i rozwałkowujemy w prostokąt. Składniki na nadzienie mieszamy ze sobą i smarujemy nimi ciasto, które następnie zwijamy w rulon i kroimy co 4-5 cm. Układamy w ten sposób powstałe mini drożdżówki na blasze wyłożonej papierem i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Wyrosło wzorowo

Drożdżówki już czekają gotowe do pieczenia

A tak wyglądały tuż po


W środku przyjemnie wilgotne.. jedynie żałowałam, że nie dodałam żurawiny ;)