sobota, 26 września 2015

Tofurnik idealny

Jak już kiedyś wspominałam, nie jestem jakąś wielką fanką tofu. Albo może powinnam powiedzieć 'nie byłam', bo od czasu tego tofurnika dużo się zmieniło ;)

Tofurnik dyniowo-kokosowy


SKŁADNIKI (forma 16 cm):

na masę 'serową':
2 kostki tofu (2 x 180g)
1 szklanka puree z dyni
1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego - całą stałą część + 4 łyżki płynnej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
6 łyżek ksylitolu
1 łyżka cukru waniliowego
ziarenka z 1 laski wanilii
sok z 1 cytryny

na spód:
1 duża łyżka masła orzechowego (ok. 30 g)
1 łyżka tahini (ok. 15 g)
7 namoczonych daktyli
8 łyżek płatków owsianych
2 łyżki mąki gryczanej
ok. 2-4 łyżki wody

WYKONANIE:
Wszystkie składniki na masę 'serową' blendujemy na gładką masę i wkładamy pojemnik do lodówki na czas przygotowywania spodu. 
Masło orzechowe, tahini, namoczone daktyle, wodę i 5 łyżek płatków owsianych dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy pozostałą część płatków owsianych i mąkę gryczaną, i już ręcznie wyrabiamy ciasto (musi być plastyczne, ale nie przywierać do dłoni), którym wyklejamy wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy spód przez około 10-15 minut w 180 stopniach. 
Na wystudzony spód wylewamy masę 'serową' i całość pieczemy około 60 minut. Po tym czasie studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.


wtorek, 22 września 2015

Wege weekend w Poznaniu

 Po raz kolejny się spotkaliśmy (to się robi już nudne, nie?), ale tym razem to ja miałam tę przyjemność bycia gospodarzem i oprowadzenia po kolejnym już mieście - Poznaniu. Mam nadzieję, że się jako tako sprawdziłam, że pokazałam wszystkie uroki tego często niedocenianego miasta, że JE SUS sprostał Fukafe, że moje ciasta smakowały (nawet jedzone o pierwszej w nocy), że bananów na śniadanie nie było za mało i że.. jeszcze kiedyś do mnie wpadniecie. Bo mi rola hosta bardzo przypadła do gustu ;)

Kilka zdjątek, co by wszyscy mogli sobie zwizualizować nasz weekendowy wypad!

Jeszcze rano, przed przyjazdem na dworzec i odebraniem wszystkich - sesja zdjęciowa kokosowo-dyniowego tofurnika (przepis coming soon, wyczekujcie!)

Większość przyjechała zgodnie z planem..

No jedynie Natalia miała od rana przygody :D

Jedzenie, punkt obowiązkowy. JE SUS, ulica Taczaka, Poznań - wielka okejka!


Zdjęcie mówi samo za siebie.. potrawka z ciecierzycy (jak to zgodnie stwierdziliśmy, idealny poziom ostrości) z pełnoziarnistym kuskusem i śmietanką kokosową. PRZE-PA-DŁAM.

Ale my tu jeszcze wrócimy..

Potem pojechaliśmy na zawody wspinaczki, bardzo pozytywne wrażenia.

Korzystając z pogody, zrobiliśmy spacer po Starym Mieście. Oczywiście każdy prowadził dokładną dokumentację ;)

Ładnie.

Tu też.

I tu.

I jeśli ktoś będzie kwestionował piękno Poznania, nie ręczę za siebie #sorrynotsorry

Oczywiście zahaczyliśmy o Lodzie - foodporn vol.1

Foodporn vol. 2

Foodporn vol. 3

Najlepsze zdjęcie grupowe!

Tu już śniadanie - 30 bananków. My nie damy rady? Hold my beer!

Definicja szczęścia

Słynny już czekosos

Aż żal było jeść.. just kidding :D

W niedzielę poszliśmy na 12:00 na Stary Rynek, bo przecież koziołki są obowiązkowy punktem wycieczki po Poznaniu

Jak to na Rynku bywa - dużo się dzieje ;)

Poznajecie? Taak, na obiad znowu do JE SUS

Pierwsze danie - zupa kalafiorowa z tahini

 A na drugie - dyniowe pęczotto <3

środa, 16 września 2015

Obiad w kilka minut

Szybki obiad, w sam raz na zabiegany dzień tygodnia.

Makaron ryżowy z warzywami i sezamem

SKŁADNIKI:
80-100 g makaronu ryżowego
3 marchewki
200 g pędów z bambusa
100 g selera naciowego
rukola
2 łyżki sezamu
1 łyżeczka oleju kokosowego

WYKONANIE:
Makaron ryżowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, pędy z bambusa odsączamy z zalewy, seler naciowy myjemy i kroimy w cienki paski. Warzywa smażymy na oleju kokosowym (ew. dosalając wg upodobań). Całość podajemy z rukolą i posypujemy sezamem.

sobota, 12 września 2015

Frytki z selera

Jedno z milszych zaskoczeń, bo przecież jak seler może być dobry? A jednak, w takiej formie przechodzi jakąś cudowną przemianę.. zresztą tak jak większość warzyw z piekarnika ;)

Frytki i chipsy z selera
Celery chips and crisps

SKŁADNIKI
2 selery
3 łyżki koncentratu pomidorowego + 2 łyżki wody
1 łyżeczka papryki wędzonej
szczypta chili
szczypta soli

WYKONANIE:
Selery kroimy w słupki i cienkie paski. Koncentrat, wodę, paprykę wędzoną, chili i sól mieszamy. Obtaczamy selery w powstałym sosie, wykładamy na blachę i pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach.


środa, 9 września 2015

Zupa z dyni

Na dworze coraz zimniej, więc coraz częściej sięgam po rozgrzewające i aromatyczne potrawy. Jedną z nich jest właśnie ta zupa krem z dyni - i tak jak generalnie za zupami nie przepadam, tak ta bardzo przypadła mi do gustu :)

Zupa dyniowe
Pumpkin soup

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
1 mała cebula
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/4 łyżeczki ostrej papryki
szczypta soli
kawałek imbiru ok. 2 cm
4 łyżki tahini
4 szklanki puree dyniowego
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/2 szklanki wody

WYKONANIE:
Cebulę należy posiekać. Następnie smażymy ją na oleju kokosowym wraz z papryką wędzoną, ostrą, solą i startym imbirem. Dodajemy puree dyniowe, tahini, mleczko kokosowe i wodę. Gotujemy przez około 5-8 minut. Blendujemy całość na gładki krem i podajemy z tahini i ostrą papryką.

wtorek, 1 września 2015

Czekoladowe smoothie

Tofu nie jest jeszcze moją mocną stroną, cały czas eksperymentuję, staram się znaleźć odpowiednie proporcje. Tym razem się udało ;)

Czekoladowo-bananowy smoothie z tofu
Chocolate-banana tofu smoothie

SKŁADNIKI:
150 g tofu
2 banany
1/2 awokado
1 łyżka kakao
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki mleka ryżowego

WYKONANIE:
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Przekładamy ulubionymi owocami i schładzamy przez noc w lodówce.