niedziela, 22 lutego 2015

Domowa piekarnia

Od rana miałam ochotę upiec bułki, ale niestety nie miałam drożdży.. Czekała mnie więc wyprawa do sklepu. I opłacało się, zdecydowanie. Bułki wykonałam wg przepisu z bloga Moje Wypieki, jednak trochę go zmieniłam - dlatego podam go Wam wraz z moimi modyfikacjami :)

Bułki pszenno-orkiszowe z pestkami dyni i słonecznikiem

SKŁADNIKI:
20 g świeżych drożdży
150 g mąki pszennej + 2 łyżki
350 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 + ok. 100 g do podsypywania
1 łyżka oleju 
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka soli
300 ml wody + 5 łyżek
pestki dyni
słonecznik łuskany

WYKONANIE:
1. Zaczyn - drożdże kruszymy i mieszamy z 5 łyżkami letniej wody oraz 2 łyżkami mąki pszennej; zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.
2. Do miski wsypujemy/wlewamy mąkę pszenną, mąkę orkiszową, masło, miód, sól, wodę, zaczyn i wyrabiamy ciasto przez około 5-10 minut. 
3. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
4. Po tym czasie formujemy bułeczki.
5. Zostawiamy bułki do wyrośnięcia na około 30 minut.
6. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.

Tak wyglądały przed pieczeniem..

A tak po!

No i w środku jakie mięciutkie :D