sobota, 17 stycznia 2015

Prosty krem słonecznikowy

Jeśli macie trudności z uzyskaniem masła orzechowego o idealnej konsystencji, a znika Wam ono w przeciągu kilku dni - oto opcja dla Was. Dodatek mleka sprawia, że ten krem ma niesamowitą konsystencję, a według mnie ani trochę nie traci na smaku! Jedyny minus - trzeba zjeść w ciągu tygodnia, ale uwierzcie mi, to nie jest żaden problem ;)

 Krem słonecznikowy

SKŁADNIKI:
250 g słonecznika (łuskanego)
około 1/3 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki cukru

WYKONANIE:
Słonecznik prażymy na patelni na jasnobrązowy kolor, a następnie go studzimy. 
Blendujemy na masło orzechowe (może mieć taką bardziej stałą konsystencję, jeśli nie chcemy katować blendera ;)), a następnie dodajemy cukier i mleko i ponownie blendujemy aż do uzyskania gładkiego kremu. Przechowujemy w lodówce do 7 dni (ze względu na zawartość mleka).