sobota, 12 grudnia 2015

Kokosowy (bez)sernik

W 100% autorski przepis, ciasto smakowało dosłownie każdemu - bo czy połączenie kokos+czekolada+masło orzechowe może komuś nie smakować? Don't think so. 

Kokosowy sernik z nerkowców
Coconut cashew cheesecake

SKŁADNIKI (forma 20 cm):
na spód:
10 namoczonych lub świeżych daktyli 
1,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki masła orzechowego
6 łyżek wody

na I warstwę:
4 łyżki puree dyniowego
3 łyżki masła orzechowego
10 namoczonych lub świeżych daktyli
szczypta soli
szczypta cynamonu

na II warstwę:
250 g namoczonych przez noc orzechów nerkowca
1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego - stała część
1/4 szklanki soku z cytryny
10 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru
ziarenka z 2 lasek wanilii
opcjonalnie: kilka łyżek wody kokosowej 

na wierzch:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
garść orzechów ziemnych
szczypta soli
2-3 łyżki cukru

WYKONANIE:
1. Składniki na spód blendujemy i wyklejamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód w 180 stopniach przez 15-20 minut, a później go studzimy
2. Składniki na I warstwę blendujemy i wykładamy krem na upieczony spód. 
3. Dokładnie blendujemy orzechy nerkowca razem z sokiem z cytryny i ksylitolem/erytrolem/cukrem. Dodajemy stałą część mleczka kokosowem i ziarenka z 2 lasek wanilii i kontynuujemy blendowanie. Jeśli masa jest na tyle gęsta, że orzechy nerkowca nie dają się dokładnie zblendować, dodajemy po łyżce pozostałej wody kokosowej - tylko tyle, żeby zblendować nerkowce, nie więcej. Masę wkładamy na 15 minut do lodówki, a po tym czasie wylewamy ją na spód (boki formy najlepiej wysmarować olejem). Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
4. Przed podaniem roztapiamy gorzką czekoladę, a orzeszki ziemne prażymy i karmelizujemy ze szczyptą soli. Dekorujemy wierzch czekoladą, na którą od razu nakładamy karmelizowane orzechy.


18 komentarze:

  1. Przed chwilą widziałam ciasto Weroniki, teraz to. Obłędu można dostać. Popieram w stu procentach pomysł na otwarcie sieci kawiarni. Bankructwo bym miała gwarantowane, ale warto :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak mówiłam zdjęcie ciasta mam już ustawione na tapecie i zaraz zaczynam ślinić się do telefonu :D
    Cukiernia jak najbardziej tak! Ja będę pracować jak tester, czy aby nie jest zatrute xd
    Z niecierpliwością wyczekuje przyszłego piątku <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram sie o najlepszy czeko tofurnik ever :*

      Usuń
  3. Też przyłączyłabym się do zachwytów, niewątpliwie! W sumie już na sam widok mogę <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę zdecydowanie stałym gościem w tej pełnej pokusie kawiarni, jeśli tylko będzie mi dane być w pobliżu! To ciasto wgląda jak wycięte z najbardziej eleganckiego magazynu kulinarnego, a smakuje na pewno jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Powalający wygląd, ale, haha, 0,25kg nerkowców aż boli po kieszeni XD
    Cukiernię - tak. Jak wspominałem, przejmuję sektor lodowy! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojj no czasem można sobie pozwolić na takie burżujstwo c:

      Usuń
  6. Chętnie przyłączę się do prowadzenia cukierni :D Nawet fachowe wykształcenie w tym kierunku będę niedługo mieć :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasia, przestań. Już za dużo tych wegańskich smakołyków dodajesz. Nic tylko mi smutno, że u mnie w lodówce nie czeka taki sernik ;C

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam te zdjęcia i to ciacho... ślinka cieknie na samą myśl o tym jakie musiało być pyszne MISTRZU :)

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie odkryłam Twojego bloga. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Od dziś jestem tu z Tobą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie i życzę miłej lektury :)

      Usuń
  10. O niee, o nienienienienie, ja nie wiedziałam, że ten nerkownik jest z kokosem! Teraz to mnie dobiłaś, oddaje pokłony i chylę czoło do Twoich zdjęć i wyrobów cukierniczych. A karmelizowanymi orzeszkami zmiotłaś mnie totalnie :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli otworzysz cukiernię, to chyba specjalnie dla niej przeprowadzę się do Poznania! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest na co popatrzeć, jest co przekąsić :D
    Świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń