niedziela, 11 października 2015

Czekoladowa tarta z figami

Srenik jaglany, czy też jagielnik, robiłam już tutaj. Tym razem przyszła kolej na tartę z nadzieniem jaglanym, w jesiennej wersji - z dynią, kakao, przyprawami korzennymi i figami. 

Tarta czekoladowa z nadzieniem jaglanym i figami
Chocolate tart with millet filling and figs

SKŁADNIKI (na formę 16 cm):
na spód:
1 łyżka masła orzechowego
1/2 banana

5 łyżek wody

6 łyżki płatków owsianych

1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy korzennej/cynamonu
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych/zmielonych płatków owsianych

na masę 'serową':
60 g ugotowanej kaszy jaglanej (można dać 100-120 g, jeśli chcemy wyższy)
3 suszone figi
1 duża łyżka puree dyniowego
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki ksylitolu

na wierzch:
figi
masło orzechowe/tahini

WYKONANIE:
Wszystkie składniki na spód, oprócz płatków owsianych błyskawicznych/zmielonych płatków owsianych blendujemy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy pozostałe płatki/zmielone płatki owsiane i wyrabiamy rękoma - ciasto musi być elastyczne, ale nie może się kleić do rąk. Na spód formy wykładamy papier do pieczenia i wyklejamy spód.
Składniki na masę serową blendujemy na gładką masę i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzchu układamy pokrojone figi i wkładamy do lodówki na kilka godzin.


15 komentarze:

  1. Tarta wyszła Ci rewelacyjnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieziemsko kusi. :))
    U mnie też trochę urwanie głowy z tymi sprawdzianami itd., jednak teraz (oprócz poniedziałku) zapowiada się tydzień "luzu". Tobie jednak życzę powodzenia i trzymam mocno kciuki za każdą kartkówkę/sprawdzian! :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. wiesz, że zachwycam się tą tartą! oczywiście, że zrobię, niech no tylko dorwę składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasia!! uwielbiam twoje wypieki *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam figi, więc ta tarte trafiłaby do mojego gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu, nawet nie wiesz, ile te nasze chwilowe spotkania mi dają energii :*
    W tej tracie połączyłaś wszystko, co kocham najbardziej na świecie!!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Te zdjęcia! To ciasto! Mogę się schować ze swoim jagielnikiem, którego w ten weekend i tak nie będzie z uwagi na zdechłe mleko kokosowe. Mało Cię na blogu, za to na fb dużo :D Chyba jednak u mnie gonią w szkole bardziej, skoro nawet na to nie mam czasu :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Figi i czekolada - kupiłaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie wygląda i do tego same świetne składniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasia, odkąd przebyłaś weganizację (sic!), wydaje mi się, że Twa kulinarna kreatywność nieźle wzrosła :D
    #gogreen

    OdpowiedzUsuń
  11. Dekoracja z figi najlepsza na świecie, napatrzeć się nie mogę! A Twój tofurnik robię na dniach :3

    OdpowiedzUsuń
  12. alez wygląda! mogę kawałek? ostatnio umieram z ochoty na jakieś dobre ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest cudowna! Uwielbiam połączenie fig z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O rety, jak to wygląda, a jakie do tego musi być pyszne! Bardzo chciałabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Znakomicie ta tarta wygląda :)

    OdpowiedzUsuń